Är Du berättarsugen?

Hallo Herbie My Sweetheart

Du kanske tillhör de som redan har bestämt sig. Att sätta sig ner och börja nysta i sina minnen kan kännas främmande för en del – ”jag har väl inget märkvärdigt att berätta”. Det kan också kännas obekvämt att öppna sig för en vilt främmande person.

Min erfarenhet är att den känslan går över! Vid vårt första möte informerar jag om min tystnadsplikt och vi bestämmer hur vi ska jobba. Sedan dröjer det inte länge förrän ”huvudpersonen” finner sig till rätta i sin fåtölj.

När väl dörren på sina gnissliga gångjärn gått upp, är det nästan svårt att få stopp på minnesflödet. En lust kanske väcks att börja släktforska? Någon kanske fattar pennan och vill skriva själv.


Carl-Herbert Wallin

Här kan du läsa utdrag ur hans bok "Hallo Herbie My Sweetheart"


Så här går det till:

Tillsammans lägger vi upp en plan som utgår från vilken omfattning du önskar. I normalfallet träffas vi fyra gånger. Du berättar, jag lyssnar och ställer frågor. Därefter sammanställer jag materialet. Du kan sedan i lugn och ro gå igenom texten, göra tillägg och ändra. Du får ett kompendium.

Många vill gå vidare och ge sin levnadsberättelse formen av en bok. Tillsammans väljer vi ut ett tiotal fotografier. Jag gör en layout, rubriksätter, placerar in bilder och skriver bildtexter. Därefter skickas det hela till ett tryckeri som fotokopierar boken i önskat antal.


Margareta Olsson

Här kan du läsa hennes reflektioner om "Tuppen värpte när jag var liten"

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster