Mellan tango och granit 2014-05-08Kulturvandring i Krokstrand. Norska turistföreningen gick turen Mellan tango och granit.

Takk for en fantastisk dag i Krokstrand. Folk som deg er verdifulle for små lokalsamfunn! /Björn Steik


Kulturvandring i stenriket Krokstrand

Mellan tango och granit
        
 
Vi var grönavågare från storstäderna som flyttade till Krok­strand på 1970-talet. Stenindustrin var död, sten­brotten låg tysta som kyrksalar. När vi kom till Krok­strand hade ungdomen flyttat till städerna och de gamla som var kvar skakade på sina huvuden: ”Kan döm etablere sig här kan döm väl trölle!”
Följ med på en kulturhistorisk vandring i Krokstrand som speglar denna komplicerade men spännande brytpunkt: mötet mellan unga invandrade drömmare och en urbefolkning. Vi star­tar vid Folkets hus som så fint knyter samman Krok­strands historia, från stenindustri till tangofestival.
 
Spåren efter stenindustrin är tydliga och lätta att ta till sig i Krokstrand. Vi passerar bland annat förvaltarens hus, idrotts­platsen med sin majestätiska läktare av granit och stenhuggarbarackerna. 

Enligt traditionen landsteg tangon i Krokstrand. Båtar som fraktade hug­gen gatsten till Argentina tog med sig tangon tillbaka. Krokstrandsfestivalen som i dag endast representeras av en lutande lyktstolpe i hamnen, var en vidareutveck­ling av denna tradition. Tangodansare från hela världen kom till Krok­strand för att dansa. Trolleri?
 
 
Vandring: 1,5 kilometer
Tid: ca 1,5 timme
Ciceron: Karin Askberger
Kostnad: 100 kronor per person
Antal: minst 8
Boka tid:                070 3677902                          0526 32072        
 

<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster