Mer värde med mångfald 2013-05-21Ingen ställde den grundläggande frågan: vad kan du tillföra mig? Imran Ahmad startade Fihem Bygg & Fastighetsservice. Texter till Regeringskansliets broschyr.

Vad kan du tillföra mig?
 

Det här handlar om ett företag som lever av mångfald. Och om den grundläggande frågan: Vad kan du tillföra mig? 

 

I luren finns Imran Ahmad, vd i företaget Fihem Bygg & Fastighetsservice AB med bas i Fittja i Botkyrka kommun. Företaget sysslar med fastighetsskötsel, städning, reparationer, klottersanering, snöröjning och skötsel av grönområden.

Han kom från Pakistan till Sverige 1985 och växte upp i invandrartäta Fittja. Efter gymnasiet ville han helst fortsätta studera men familjen ville annat. Det är här hans möte med den svenska arbetsmarknaden börjar. Det kommer bli 200 jobbansökningar, men aldrig en intervju. Det blir arbetslöshet. Det blir ett besök hos socialtjänsten. Det blir stor frustration. I dag ser han vad som var problemet.

– Ingen ställde den grundläggande frågan: vad kan du tillföra mig? 

 Vändningen kom 2001 när Imran och hans unga vänner fick framträda i ett tevereportage om Fittja. Det handlade bland annat om boende och respekten för det mångkulturella. Botkyrkabyggens vd råkade se programmet.

– Botkyrkabyggens vd hörde av sig. Han gillade våra värderingar och utmanade oss: ”Om ni startar ett företag så ska jag ge er jobb”. 

Killarna antog utmaningen och fick jobb som Botkyrkabyggen hade lovat. Det började med skräpplock och städ. Sedan dess har tjänsteutbudet…

Killarna antog utmaningen och började med skräpplock och städning, som Botkyrkabyggen hade lovat. De fick chans att tillföra! Sedan har tjänsteutbudet vidgats genom återinvesteringar i klottersaneringsbilar och maskiner. Unga människor med olika etnisk, religiös och nationell bakgrund rekryteras framför allt i områden där de bor. I dag har företaget en fast stab på 25 personer och ungefär lika många timanställda. Under årens lopp har 600 personer jobbat och utbildats i företaget. Hellre komma in snabbt och jobba lite grann, än att inte komma in alls.

– Det är bättre att folk får en möjlighet att visa upp sig, än att man missar en stjärna.

Imran berättar om en kille från Marocko som först fick trädgårdsjobb. Innerst inne ville han jobba med dekormålning och när det kom fram fixade Svenska bostäder fram en port som skulle målas i Rinkeby.

– Här har du jobb. Visa vad du går för, sa jag. Det blev succé.

Killen dekorerade 40 portar i Rinkeby och 20 portar i Husby med orientaliska mönster. Skadegörelsen upphörde.

 Mångfaldsarbetet i Fihem är ISO-certifierat, men Imran förhåller sig pragmatiskt till mångfaldsfrågan. Man skulle kunna säga att han själv personifierar mångfalden genom sin mössa och sitt svarta skägg. I praktiken är mångfaldsarbetet en naturlig del av vardagen. Erfarenheter och problem som personalen möter ute på uppdragen är kärnan i ett ständigt pågående samtal.

 – Vi pratar jämt. Vi tar upp dilemman på personalmötena för att utveckla arbetet – som när nyligen en personal utförde jobbet, fast hos fel kund … Vi pratar i bilen på väg till jobb. Vi pratar medan vi städar.

Imran, som 2007 fick ta emot diplom för Gott Ungt Ledarskap av kungen, sticker inte under stol med att han kräver ”god moral och god disciplin” av sina anställda. Arbetsledarna på Fihem är svenskar. De ska vara förebilder och utbilda personalen i arbetsmarknadsfrågor och svenska lagar.

– Alla ska veta vad ”bruttolön” är. Vi jobbar långsiktigt för att finnas kvar på marknaden om 20 år.

I dag kan företaget erbjuda ett 20-tal språk och en ”hungrig arbetskraft”. Vad tror han själv om orsaken till att invandrare så sällan får frågan vad man kan tillföra?

– Fördomar. Fördomar bygger på att folk är rädda för det okända. Om man bara anställer folk som liknar en själv, försvinner den jätteviktiga frågan. Jag har alltid undrat varför svenskar är så nyfikna på semestern och inte hemma?

 
 
 
 
 
Bild: Imran Ahmad

Bildtext: ”Folk fastnar i detaljer i stället för att se vad man kan tillföra. Jag själv har alla fördomar emot mig: jag har mössa, skägg och skakar inte hand med kvinnor.” 

 
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster