Grebbestad Folkmusikfestival 2012-09-02Han är en slags folkrockare som tyglar sin mandola i ryttarsprång. Bonanza jihaaa! Hon spelar fiol och sjunger som en spirande trift i en bohuslänsk klippskreva. Ömtålig. Beslutsam. Ho! (ett litet)

Närproducerad folkmusik
 
 

På Gårdemyr utanför Grebbestad lever två folkmusiker: Mia Gunberg Ådin och Christer Ådin. Han är en slags folkrockare som tyglar sin mandola i ryttarsprång. Bonanza jihaaa! Hon spelar fiol och sjunger som en spirande trift i en bohuslänsk klippskreva. Ömtålig. Beslutsam. Ho! (ett litet)

 

Mia och Christer är ett par i både lust och arbete. Blå Fålen heter deras senaste band. Det är givet att Mia och Christer är engagerade i Grebbestad Folkmusikfestival som går av stapeln till helgen. 

 

Mia föddes 1959 och växte upp på ett litet gårdsbruk i Lur. Många minns säkert den söta gruppen Gunbergs som turnerade med dansmusik från bygdegård till bygdegård. Det var mamma Maj-Brith och hennes fyra döttrar. Mia var en av dem. Men det var något hon saknade. Öppningen kom när hon började på kommunala musikskolan och fick Sven Alfredsson som lärare på fiol. Han visade henne folkmusiken och hon blev beroende. Sedan dess har Mia undersökt och nosat upp traditionsmusikens rötter i framför allt norra Bohuslän. Hon har spelat med flera av traditionsbärarna. I dag är Mia också en av huldrorna i Huldrelokkk som med sin musikaliska utstrålning vinner nya anhängare till folkmusiken.

   
Christer föddes 1971 i Stockholm och flyttade till sin mormors Strömstad (Seläter) när han var tolv år. Att han hamnade på musikens bana är klasskompisen Frank Bobergs förtjänst. Frank som spelade dragspel, tog med Christer till storebror Axel som var sångare och basist. Axel visade sin skivsamling med svensk och irländsk folkrock och Christer var såld. ”En mandolin ska du köpa! Det är tufft”, sa Frank. Sen gick allt väldigt fort. 1988 bildade de gruppen Alfheim och gjorde dundrande succé på ortens pubar med sin irländska repertoar. Christer spelade hämningslöst de ackord han lärt sig själv på mandolinen. Folk hoppade på borden. Lillbrorsan Anders Ådin var en given medlem. 1990 kom Mia med.
 

Det gick inte lång tid. Sen stack Mia handen i Christers. Gårdemyr är i dag ett lokalt mejeri för närproducerad folkmusik. Här handlas det med både stränginstrument som Christer bygger och musikalisk performance. På Grebbestadsfestivalens fredagskväll kommer sångaren Mikael Samuelson och Blå Fålen ge en gemensam konsert som producerats i den röda verkstaden.

 
 
KARIN ASKBERGER, skribent
karin.askberger@telia.com
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster