Emigrantmässa i Amersfoord 2011-05-10Emigrantmässa hett forum för holländarna. Artikel till Göteborgs-Posten.

Världens Gång besökte emigrantmässan i Amersfoort en lördag i januari.
 
 
Emigrantmässa hett forum för holländarna 
 
Ett holländskt par som flyttade till Sunnmöre, i den norska fjord- och fjällvärlden, fick idén att starta en förmedling för holländare som vill emigrera till Skandinavien. 2 500 personer har hittills omflyttats genom deras försorg. Emigrantmässan i Amersfoort är ett hett forum.
 
Fem minuter kvar innan dörrarna ska öppnas. Utanför väntar folk som av olika skäl vill flytta från sina hemländer. Innanför väntar 30 svenska, norska och danska kommuner som inget hellre vill än att knyta ”rätt” personer till just sin kommun.
 
Att matcha rätt person med rätt plats är kärnan i företaget Placements affärsidé. Det är sjunde året som företaget arrangerar mässan, som för somliga blivit en vändpunkt för livet. Hittills har Placement förmedlat 2 500 holländare, tyskar och belgare till ”rätt” kommun, enligt Gert Rietman, VD och grundare av företaget.
 
Utanför väntar ett belgiskt par med tre barn. De tänker emigrera. Nu ska pusselbitarna komma på plats. Vad har kommunerna där inne att erbjuda? Hur ser arbetsmarknaden ut? Vilka yrkesgrupper får jobb? Hur ser boendet ut? Finns det bra skolor till barnen? Efter dagens slut kommer den här familjen ha fyllt i intresseanmälningar hos ett antal kommuner som senare kommer att ta kontakt. Kanske har familjen också avtalat besök hos några av de mest intressanta kommunerna.
 
 Montrarna fylls snabbt. Upplysningar utbyts. Utställarna å ena sidan (hela 150 personer) informerar och pekar på sina kartor. Besökarna å sin sida delar ut CV:n om sig själva och ibland affärsplaner. Under tiden håller lekhörnor och godisskålar barnen på gott humör.
 
Av urvalet att döma, är det kommuner ute i periferin som den här vägen prövar att vända sina sjunkande befolkningssiffror. Sverige representeras av Porjus, Skellefteå, Sollefteå, Kramfors, Bräcke, Kallbygden, Timrå, Ånge, Timrå, Filipstad, Grums, Laxå, Hylte, Grums och Tingsryd. Strömstad deltar som observatör.
 
I Hyltes monter delas pennor ut. Småländska Hylte tog Placement till hjälp för att locka kvalificerad arbetskraft till kommunen och öka inflyttningen. Hittills har 9 familjer flyttat in. En som etablerat ett nytt liv i Hylte är Yvette Coulier. Varför Hylte?
 
 - Jag och min man hade bestämt oss för att emigrera till Sverige. Vi hittade en annons på Placements holländska webbsida. Tiraholms fisk i Hylte sökte en fiskare.
 
Ett brev. Ett besök. En anställning. Allt gick snabbt. Paret sålde lägenheten i Utrecht och emigrerade till Sverige. Sedan maj 2008 fiskar maken gös och gädda i Bolmen och levererar till Tiraholms rökeri och fiskrestaurang. Yvette har fått en 25-procents tjänst på kommunens inflyttningskontor.
 
Somliga kallar det livsstilsemigration. Man flyttar av lust. Inte av nöd. Yvettes man var i bilräddningskåren och hade aldrig fiskat, hon själv arbetade inom finanssektorn. De sökte en plats med mycket natur och lite köer och hittade Hylte.
Gert Rietman konstaterar att emigrationstrenden vänder igen, efter den senaste tidens ekonomiska svacka.
 
Holländarna har helt enkelt inte kunnat sälja sina hus. Till årets mässa hade hela 20 flyttfirmor anmält sitt intresse, berättar han. Två fick plats. För övrigt ställer Svensk-Nederländska föreningen ut, liksom skatteavslutningskonsulter, pensionsrådgivare, språklärare och psykologer som kan konsulteras om hemlängtan sätter in. Enligt Placement flyttar i snitt tio procent av deras klienter tillbaka.
 
Faktum är att det finns platser där man ropar efter mer folk. Och det finns platser där man ropar efter mer plats. Det ska till en holländare för att upptäcka potentialen i det.
 
 
KARIN ASKBERGER
 
 
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster