Offensiv branschmässa i Tanum 2009-09-16Artikel till tidningen Maskinentreprenören

 
Offensiv branschmässa i Tanumshede
 
Tanums Maskinstation och LBC Bohusfrakt är arrangörerna till den lokala näringslivsmässa som i april genomfördes på Tanums Företagsport, före detta satellitstationen i Tanumshede.
 
105 utställare deltog i det som skulle bli en blandning av folkfest och kraftmanifestation. 7.000 personer besökte mässan, de flesta företagare. 
 
Syftet med Offensiv branschmässa var att lyfta fram en positiv bild i en negativ tid av branschens möjligheter. Utställare inom bygg, anläggning, transport, fastighet och friskvård fanns representerade. Det offensiva tilltalet genomsyrade mässan.
 
Idén väcktes under en middag i höstas. Skulle man kunna göra något offensivt för att möta den förödande pessimismen på marknaden? Åtta hektar yta fanns. Och drivkraft.
 
De båda entreprenörföretagen började med att fråga sina egna leverantörer och gensvaret var positivt. Sen fortsatte man med de fem närmaste kommunerna, vilka satsade 10 000 kronor var och upplät sina företagsregister.
 
Den före detta satellitstationen är inte byggd för mässor. Men grundinställningen att ”man tager vad man haver” tycks ha gett en smittsam effekt. Allt från Huddigs kabelplöjare till Friskis & Svettis samlades längs smala gränder. Gemytet var basen i den offensiva stämningen.
 
- Detta är inte som Svenska Mässan med montrar och skärmar mot grannarna. Här ska man känna gemenskap och få nya kontakter. Det är nerven i det hela. Man ser normalt snett mot konkurrenten, men det upphävs här, säger Ulf Andersson, Tanums Maskinstation.
 
Under de båda dagarna serverades även föredrag och debatter. David Legas föredrag om att ta sats utifrån sina egna resurser, satt som gjutet i sammanhanget. 
 
Femtio mil från Barkarby och den stundande bygg- och anläggningsmässan, har en lokal mässa sett dagens ljus. En uppstickare som fyller ett behov av lokal offensiv gemenskap. Joakim Jansson, vd för LBC Bohusfrakt, tror på en fortsättning. och sammanfattar årets mässa med ett ord:
 
- Succé!
 
 
 
KARIN ASKBERGER
frilansskribent
 
 
Bildtext:
Ulf och Ingemar Andersson, Tanums Maskinstation, äger och driver även Tanums Företagsport, den före detta satellitstationen. Tillsammans med Joakim Jansson, LBC Bohusfrakt, genomförde de i april Offensiv branschmässa i Tanum.
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster