Satellitstationen i Tanum 2009-09-16Artikel om en byggnads funktion igår och idag. Till tidningen Fastighetshjälpen.

 
En anslutning till rymden
 
Alla som rest på E6 genom norra Bohuslän har sett dem – fem vita jättelika fat över skogen. Parabolantennerna vid satellitstationen i Tanum, före detta Tanum Teleport, är ett landmärke. Men vad utspelar sig egentligen i dessa kolossala tallrikar? 
Anläggningen togs i bruk 1971 och var den första i Norden. Den ägdes av de nordiska teleadministrationerna i Finland, Sverige, Danmark och Norge. Uppgiften var att förmedla teletrafik och TVvia satellit, främst till utomeuropeiska länder. Medium: elektromagnetiska mikrovågor.
Direkt innanför grindarna står den äldsta parabolen. Antenntornet påminner om en gammaldags kvarn. Byggnaden är gjuten i betong och högst upp sitter parabolen som en jättelik solhatt. Den är cirka sex meter djup och 30 meter i diameter. Man kan bara föreställa sig ylandet i detta vindfång när stormarna rullar in från sydväst.
Själva tallriken är uppbyggd av 348 fyrkantiga aluminiumpaneler monterade på ett fackverk. Byggmästaren, det italienska företaget STS, utförde ett förstklassigt hantverk. Hög precision krävs för dessa stora antennreflektorer när det gäller yta och form för att få tillräckligt sammanhållen stråle upp mot satelliten. Man kan jämföra med strålen i en ficklampa. Ljuskäglan sprider ut sig mer och mer, ju längre bort den kommer från sin källa. Här gäller millimeterprecision. Signalerna från satelliten har färdats 40.000 kilometer och är oerhört svaga när de kommer fram.
Det är fantasieggande att titta upp mot de vita jättefaten. Under storhetstiden kunde Tanum Teleport hantera mer än 2.500 förbindelser – samtidigt. Man står mitt i en enorm anslutningspunkt och vill gärna föreställa sig hur luften kryllar av telefonsamtal, teveprogram, fax och datatrafik. Den före detta stationschefen, Torgny Cato, vill snarare beskriva Tanum Teleport som en komponent: en komponent i det världsomfattande globala nätverket för telekommunikation.  
Tornet har fyra våningar. Inne slingrar grova kablar runt väggar och tak och i mitten finns en hiss för tre personer. Torgny Cato förklarar vad som händer när signaler träffar parabolen.
 ”Parabolen fungerar som en reflektor för de inkomna signalerna. Dessa reflekteras ytterligare en gång mot en subreflektor och vidare in till utrustningen i antenntornet. Här förstärks de svaga signalerna och skickas sedan ner till huvudbyggnaden. Efter signalbehandling matas de in i det nationella telenätet.”
Svaga signaler koncentreras med hjälp av den stora parabolen och förstärks hela två miljoner gånger.
Satelliten ligger aldrig helt still, parabolen måste kunna följa efter. Det är märkligt att denna jättekonstruktion faktiskt sitter på gångjärn. Hela paketet kan vridas åt öster och väster. Fatet kan även röra sig upp mot himlen och ner mot horisonten. Smidigheten är förbluffande. Korrigering av position handlar om tusendels grader. 
Det tar en kvarts sekund tar det för en signal att färdas upp till satelliten och tillbaka. Det är tillräckligt lång tid för att vi ska uppleva fördröjningen. Fiberoptiken som kom på 1990-talet hade inte det irritationsmomentet. Den tog över vad den kunde från satellittrafiken. 2003 såldes Tanum Teleport.
Nu  
En anslutning till marknaden
 
Det kan inte vara lätt att sälja en satellitstation. Spekulanter kom och spekulanter hoppade av. Till sist la det lokala entreprenörsföretaget Tanums Maskinstation ett bud på hela stationen – och vann. ”Du får inte en villa för det priset i dag”, säger Ulf Andersson, grävmaskinist och en av bröderna i det familjeägda företaget.
Vad som ingick i köpet? 3.500 m2 inomhusyta: kontrollrum, kontor, förråd, verkstad, garage och 5 paraboler med komplett utrustning samt alla inventarier, så som verktyg och kontorsmöbler för 35 personer. Plus 28 hektar mark.
Stationens nya namn är Tanumsporten. För närvarande hyr ett dussintal företag in sig men det finns plats för många fler. Planen utanför fungerar som omlastningsplats. Här lastas grönsaker och bröd om från långtradare till mindre bilar. 
Satellittrafik till Afrika togs upp av ett par tidigare anställda vid stationen, men lades ned för något år sedan. Ägarna jobbar offensivt och arrangerade en branschmässa i våras som besöktes av 7.000 personer. Gårdsplanen var fylld av grävmaskiner, dumpers och andra entreprenörmaskiner. Entreprenörsandan är bröderna Anderssons drivkraft. Än är det inte ute för satellittrafiken. ”Vi håller parabolerna i form. Ett tu tre är det någon som är sugen på trafik.”
 
KARIN ASKBERGER
090513
  
 
 
Bildtext
Satellitstationen i Tanum var en nordisk knutpunkt för telekommunikation mellan 1971 och 2003.
Nu Tanums Maskinstation AB driver stationen som företagshotell och omlastningsplats för varutransporter under namnet Tanumsporten.
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster