Öppnade eld i Strömstad 2009-03-21Kapten Klara Hall fick 1887 order att ”storma mörkrets fästen” i Strömstad. Text till Frälsningsarméns programblad.

 
 
1887 öppnades eld i Strömstad
 
Kapten Klara Hall fick 1887 order att ”storma mörkrets fästen” i Strömstad. I november kliver hon i sällskap av två kvinnliga löjtnanter av tåget i Prestebakke. En skjutsbonde tar dem vidare till Strömstad och efter fem skakiga timmar är de tre kvinnorna framme. Men kvällen var sen och staden låg i mörker. En liten barhuvad och barfotad gosse kom då till deras undsättning. Han gick före och visade dem rätta vägen. Denne lille Strömstadsgrabb gav anslaget för Klara Halls mission i Strömstad: ”De små och obetydliga kunna också vara vägvisare”.
Fem år tidigare hade Frälsningsarmén fått fotfäste i Sverige och nu ”öppnades elden” även i Strömstad, den 22:a kåren i ordningen. Nu stod missionshuset på Norra Bergsgatan öppet för Klara och hennes soldater. Målet var att utöka armén genom att frälsa och hålla om stadens frusna själar. Rörelsen växte. 1932 kunde kåren köpa en egen fastighet. I detta hus vid Spruthusplatsen lever verksamheten vidare med bland annat gudstjänster, musik och mansgrupp. Expeditionen är öppen varje onsdag.
Påsken är invigningens tid. Ingegerd Hansson är en av Strömstads starka frälsningsprofiler. Hon beskriver sin egen invigning som en omtumlande glädjestorm. Långfredagen 1944 böjde hon knä vid botbänken längst fram i salen och tog emot välsignelsen. Hon var 16 år. ”Omvändelsen blev så påtaglig för mig under nattens timmar, att jag nästa morgon hade kunnat ställa mig på stadshusets högsta topp för att ropa ut min glädje.” I dag, sextiofem år senare, kan man lägga en slant i Ingegerds bössa på Konsum och ännu få del av den innerliga glädjen!
Kårens drivande är nu frälsningssoldaterna Tom och Eva Petersen. Tom brinner för hornmusiken. Med hjälp av kraftfullt mässingsblås och arrangerande av denna brassfestival, riktas nu ett nytt ljus mot Frälsningsarmén i Strömstad.
 
KARIN ASKBERGER
Frilansskribent 090321
 
 
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster