Ett hus som svänger 2008-11-12”I en fyrkant kan inga krafter vara verksamma eftersom världens krafter alltid verkar i cykler.”

Ett hus som svänger
 
”I en fyrkant kan inga krafter vara verksamma eftersom världens krafter alltid verkar i cykler.”
 
När man stiger in i huset, Nils väg 10 på Rossö, inser man att det ligger något i bororoindianernas rumsuppfattning. Det svänger!
 
Det började långt innan Astrid och Steinar Andersen hade hört talas om husfabrikanten som tillverkade åttkantiga hus. Egentligen hade Steinar ruvat länge på idén att skapa ett fritidshus som passade att dela med släkten. Varför inte åttkantigt?
 
1996 hittade Astrid och Steinar drömtomten här på Rossö. Då var saken klar. De beställde sitt åttkantiga hus. Ett år senare anlände en långtradare med åtta väggsektioner och åtta taksektioner plus bjälklag, golv, dörrar, fönster och isolering. Huset var tillverkat i nordvästra Norge av prima virke. Mest uppseendeväckande är fasadens okantade brädor, tätvuxna och över en halv meter på sina bredaste ställen!
 
Man blir stående vid tröskeln en stund för att samla intrycken. Ytterväggens svängande form skapar ett överraskande linjespel här inne. Rakt fram reser sig en bastant murstock som utgör byggnadens centrum. Utifrån denna åttkantiga stenpelare strålar byggnadens sektioner. Golv, väggar och tak, allt av rent trä, möts i spännande vinklar. Ljuset förefaller älska denna lek – att lägga sig till rätta mot dessa ljusgula ytor för att låta sitt återsken smyga runt hörnen.   
 
I en glipa seglar ett vitt skepp. Terrassen som omger hela huset är ett galleri mot omvärlden. Här ställs Kosterfjordens blå hav i kontrast till skogens gröna lummer.
 
Och solen har sin gång. I detta hus är krafterna goda.
 
 
©KARIN ASKBERGER, frilansskribent
080815
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster