Här har man gott om tid 2008-11-12Huset på berget som skänker tid.

Här har man gott om tid
 
Till sist är det bara en liten smal stig att gå på. Omvärlden försvinner ju närmare man kommer detta hus som ligger på ett alldeles eget berg. Platsen avgränsas naturligt av vågsvall från havet, nyponrosor och blågrå bergsväggar. Här uppe på den flata hällen med fri sikt mot havet i väster ligger huset som en ockrafärgad sockerbit. Vem kan välja vackrare plats för en bostad?
 
Björnäs består av ett dussintal fastboende familjer. Barnen åker numer skolskjuts en mil till skolan i Tanumshede, där även affärer och annan service finns. Sommartid mångdubblas befolkningen och strändernas bryggor fylls av båtar och barn med fiskhåvar. Från altanen på Johan Myhres väg 24 kan man lätt hålla ett öga på vad som händer nere vid stranden. Hovrekilen, som den närmaste viken kallas, leder ut mot Stridsfjorden och Resö i fjärran. Viken är perfekt för jollesegling och bad och en simtur till Hovreholmen är ett äventyr.
 
På andra sidan berget ligger Grönvik. Här bodde Johan Myhre och hans maka Olga. Johan var fiskare och stenhuggare och Olga skötte hemmet och födde upp de sju barnen, däribland Inger. Det är egentligen Inger som ligger bakom denna sköna miljö. Hon och maken Stian valde ut platsen någon gång på 1950-talet, köpte tomten och satte upp huset här mitt på hälleberget. Stadigare grundförhållanden finns inte att få. Något mer underhållsfritt än ett stenhus knappast heller.
 
Framför huset breder den stora plana hällen ut sig. Den har varken väggar eller tak men bildar ändå ett slags rum. Här är det lätt att möblera och skönt att vistas. Solvärmen som lagras i berget förlänger dagen. När solen går ned är hällen ännu ljummen. Man lutar sig tillbaka och ser på svalorna och de rosa molnen som glider förbi.
 
Ett berg är ett berg. Här har man gott om tid.
 
 
KARIN ASKBERGER, frilansskribent                                  080613
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster