Farfarshuset 2008-11-12Husets historia. Text till mäklarfirma Eriksson & Döttrar.

Annerödgården 2 - Farfarshuset
 
Han kallar det Farfarshuset. Arne Hansson är 83 år. Som barn var han mycket hos sina farföräldrar Hans och Hilda på Anneröd – ett ålderdomligt hus. Då kunde han sitta på tröskeln och se på när farmor bakade bröd. Gården var inte stor, men den räckte för att försörja en familj på sex barn. Farmor använde en jättelång brödspade när hon gräddade brödet i gruvan. På gården fanns ett par kor som gav mjölk och i härbret intill förvarades sommarens skörd inför vintern. Härbret, en så kallad stabbur, var byggd på stolpar enligt norsk tradition och blev för åtta år sedan museiföremål på Lommelanda kulle.
 
Arnes far Oskar övertog gården efter sin far. Men nu var självförsörjningens tid förbi. Oskar tog jobb som stenhuggare och Annerödsgården avstyckades så småningom.
 
Doften av Hildas bröd finns kvar när man kliver över tröskeln. I köket till höger vilar gruvan, en magnifik pjäs som tycks ge stadga åt hela detta hus. Skulle man skrapa lite i bruket kunde farmors bakugn förmodligen återskapas.
 
Ingen vet hur många gånger dörren till vardagsrummet har öppnats och stängts. Men gångjärnens grova smide i ”pepparkaksstil” antyder att dörren kan ha hängt här i 150 år, och kanske mer.
 
Det är alltid vanskligt att säkerställa åldern på ett hus. Ett ålderdomligt intryck ger dock yttertakets sparsamma utsprång. Och i väggarnas timmer, nu målade i vitt, kan man ännu skönja bilan som formade dem till innerväggar.  
 
Går man den smala trappen upp till vinden är vi kanske sanningen på spåret. Där står inbränt på takåsen: ”B: 1860 AF C:S:S”.
 
 
 
© KARIN ASKBERGER
frilansskribent 080923 
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster