Hogdals spelmanslag 2008-06-11En skattkammare för den som är på jakt efter äldre folkmusik. I Hogdal återfinns den \"korta trean\". Artikel till Bygdegårdarnas tidning.

Text: Karin Askberger
Foto: Anders Jernelius
 
 
År 2008 är bygdegårdarnas kulturår. Vi går på spaning efter kultur i våra bygdegårdar.
 
 
 
"De\' finns á monge gamle beddar" 
 
Mats Lundberg fick dem av Artur. Artur fick dem av pappa. Pappa fick dem av Alfred på Hultet … Vi befinner oss i Hogdals bygdegård några kilometer från Svinesund vid norska gränsen. Från den lilla scenen klingar luftig musik från fioler och dragspel. Här spelar Hogdals spelmanslag. Det har de gjort varje söndagskväll sedan 35 år tillbaka.
 
De spelar på begäran. Först en familjevals – folkdanslaget Nolhottarna har den exklusiva förmånen att få träna till live-musik – sen blir det Rörospols, Åttatur från Asker och Skördedans. Just nu jobbar laget med ett program som ska framföras på Torps köpcenter i sommar. 
 
Dessa spelande åldermän har låtarna i sina nävar sedan barndomen. Man ryser vid tanken. Mats Lundberg, 80 år, Evald Carlsson, 82, och Folke Corneliusson, 70, är kärnan i Hogdals spelmanslag. De lärde sig av stenhuggare och småbönder i trakten som hade låtspelet som elixir för att klara den hårda vardagen. Mats, Evald och Folke har minst hundra låtar som de kan plocka fram ur minnet.
 
- De\' finns á monge gamle beddar,  säger Folke.
 
För mer än hundra år sedan skedde en stor förändring inom den folkliga musiken. Nya danser som hambo och mazurka kom i ropet. Eftersom spelmännen spelade till dans var det naturligt att ta intryck av de nya danserna. Intressant med Hogdals spelmanslag är att de trots den ”moderna” repertoaren har trådar kvar till det gamla kulturarvet. Ber man om en polska går det efter en stund att urskilja den gamla nordbohuslänska dialekten.
 
Man skulle kunna säga att bygdegården är en skattkammare för den som är på jakt efter den äldre folkmusiken. Enligt ett aktuellt synsätt är det bland annat i denna gränstrakt som den ”korta trean” återfinns.    
 
Hogdals spelmanslag, som för dagen är åtta personer, drar igång en Hogdalspolska. Dansarna bjuder upp. Att analysera de olika formerna av tretakt är ett spännande nöje. Denna polska som är upptecknad i trakten börjar med små trippande steg. Sen övergår den till en lätt men lite struttig snurr. Båda, höger, vänster. Båda höger, vänster. Efter en stund blir dansarna nästan tyngdlösa.
 
Det som är gemensamt för hambo, mazurka och polska är att de har tre slag i takten. Det som gör Hogdalspolskan speciell är att den tredje taktdelen för det mesta spelas kort. En kort trea. Den korta trean ger energi åt snurren. Rytmen har en förskjutning och ger en jazzig känsla. 
 
Evalds fingrar trippar över dragspelets knappar. Han är fenomenal på att skapa luft mellan de snabba tonerna. Denna typ av polskor är i det närmaste omöjliga att skriva ner på noter, exakt. Det beror på den asymmetriska rytmen. 
 
En ung tjej sitter på scenen. Hon har blicken fäst på Mats och spelar med energiska stråk. Det är Katrine Haga boende i Halden. Katrine är 23 år och har studerat folkmusik vid Høiskolen i Telemark avdelning Rauland. Hon är medveten om hur bräcklig den tråd är, som ännu håller polskorna från Hogdal kvar.
 
- De gamla polskorna brukas inte i dag. De hålls inte levande. Vad som finns kvar ger ingen entydig bild men här finns drag av den korta trean. Utan Hogdals spelmanslag hade dessa spår inte överlevt. 
 
Katrine kommer till bygdegården varje söndag för att lära sig låtarna men också för att lyssna efter den gamla spelstilen. Hon berättar att hon själv blivit gripen av den korta trean.
 
- Den svänger väldigt gott. Men det är inte så lätt att sätta sig in i rytmen. Jag är väldigt tacksam som får spela med Hogdals spelmanslag.
 
Bygdegården byggdes 1934 och har senare fått en utbyggnad för servering. Efter första passet kommer kaffetermosar och kakor upp på borden.
 
Hogdals spelmanslag, ett av landets äldsta lag, har i mer än 60 år traderat låtarna från Hogdal. Katrine, en ung tjej från Halden, ser värdet av deras musikaliska mannaminne.
 
- Spelmanslaget är ett kjempegäng. Dom tränger fokus.
 
 
KARIN ASKBERGER
frilansskribent
080417
 
 
 
Ruta:
Vill du höra? Besök Hogdals bygdegård eller kontakta Bohusläns Spelmansförbund som säljer CD med Hogdals spelmanslag och bland annat karaktäristiska polskor framförda av riksspelmannen Artur Lundberg, f 1901, Hogdal. 
  
Bild: Hogdals bygdegård.
Bild: Skördedans dansad av Nolhottarnas folkdanslag.
Bild: Katrines blick. Katrine Haga fångar Hogdalslåtarna på stråken.
Bild: Åldermännen och Katrine. Från vänster: Katrine, Mats Lundberg, Folke Corneliusson, Evald Carlsson.
Bild: Dans. Nolhottarnas folkdanslag tränar i Hogdals bygdegård.
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster