Skiffer Skiffer Skiffer 2008-02-01Takskiffer är i det närmaste outslitbart. Skyll inte på plattan när det regnar in. Artikel till tidningen Bo Bättre.

Artikel till tidningen Bo Bättre. Max 4.000 tecken
 
Text: Karin Askberger
Foto: Anders Jernelius
 
 
Takskiffer
 
 ”Det här taket är det bara skit med!” Takskifferläggaren Henrik Bark, Grythyttan, får ofta höra den kommentaren. Vanemässigt skyller man på taktäckningsmaterialet när det regnar in. Det visar sig oftast vara en orättvis beskyllning när det gäller takskiffer.  
 
Skiffer är benämningen på bergarter som lätt kan klyvas till plattor. Stenens färg och egenskaper varierar med fyndplatsen. I Sverige finns i huvudsak tre områden där man brutit skiffer: Grythyttan i Västmanland, Glava i Värmland och runt Kroppefjäll i Dalsland. Skiffer som taktäckningsmaterial kom i Sverige till användning i slutet av 1700-talet. Materialet är förhållandevis dyrt och förekommer därför företrädesvis på kyrkor och på städernas ståndsmässiga hus. 
Det är inte lätt att från gatan se hur ett skiffertak egentligen ser ut. Plattorna kan vara kvadratiska, rektangulära, rundade eller spetshuggna. Vanligast förekommande är den rektangulära plattan, 50 x 25 centimeter, vilket innebär tjugo plattor per kvadratmeter. Ett till synes grått skiffertak kan vid närmare betraktande innehålla både rosa, gröna och bruna nyanser. Takskiffer framställs hantverksmässigt. De naturliga brottytor som uppstår vid klyvning och huggning ger skiffern en speciell lyskraft.   
Henrik Bark, Takskifferspecialisten i Grythyttan, har lärt sig att lägga takskiffer av sin far. Han reser runt i landet och lägger om tak på villor, flerfamiljshus och kyrkor. Skiffer är ett i det närmaste outslitligt material, anser han.
- Folk tänker att skiffertaket är slut när det inte håller tätt. Men det är inte skiffern det är fel på! Skiffertaken som vi lägger om är i regel cirka hundra år gamla. Vi kan återanvända 80-90 procent av plattorna och de flesta kommer att hålla i flera hundra år till.
Läckage har oftast andra orsaker. Ett snörasskydd kan till exempel ha satts upp genom att man borrat och skruvat genom plattorna. Det går inte att få hål som ligger synliga garanterat täta, betonar Henrik Bark, inte ens med en gummipackning.
- På några år har gummit torkat och vatten letar sin in. Fästanordningarna måste vara anpassade för skiffertak och det ska vara en skifferkunnig fackman som gör jobbet.
Läckage är vanligast vid plåtanslutningar vid exempelvis takfönster och skorstenar. När rötan får fäste sprider den sig fort. Henrik Bark rekommenderar att översyn görs av en kunnig person en gång om året. Misstänker man skador ska en fackman kontaktas. Förutom infästningar och plåtanslutningar ska plattorna kontrolleras.
Skifferplattor spikas fast. Vanligaste orsaken till att plattor släpper från taket är att en spik har rostat av. När spiken börjar rosta sönder generellt är det dags att lägga om taket. Numera används syrafast rostfri spik. Grythytteplattor spikas fast i stansade hål. Plattor från Glava och Dalsland fästs i hak i sidorna. Vid omläggning görs nya hak eller hål på alla plattor där de gamla inte duger. 
Takskiffer ligger omlott. I princip ligger stenen i tre lager. Hur gör fastighetsägare som upptäcker en sprucken platta på sitt tak? 
- Det är inget problem att byta ut en platta för en van skifferläggare. Det gäller att få infästningen dold så att inte vatten letar sig in. Men det är inget vi lär ut till gemene man.
Äger er förening ett hus med läckande skiffertak? Beställ en besiktning av taket hos en professionell takskifferläggare och be om ett åtgärdsförslag. Att lägga om ett skiffertak är kostsamt. Man måste se det långsiktigt, säger Henrik Bark, då har man igen pengarna. 
- Betongtegel måste bytas vart trettionde år. Ett plåttak måste målas om var femte till tionde år. Ett välskött skiffertak kan hålla långt över hundra år. 
Ungefärlig kostnad för omläggning av takskiffer, inklusive normalt plåtningsarbete, är 1.500 kronor plus moms per kvadratmeter, enligt Henrik Bark. Taket på ett flerbostadshus tar cirka två månader att lägga om. Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse får i vissa fall ekonomiskt stöd via länsstyrelsen.   
 
KARIN ASKBERGER


 
 
Bildtext: Rektangulär dalslandsskiffer. Dalskogs klockstapel.
 
Bildtext: Bostadsrättsföreningen Demonstrationen 7&8, Värtavägen 15 och 17 i Stockholm.
Byggår: 1932
Antal lägenheter: 27Tak: Skiffertaket ursprungligt. Gesimsränna ny. Regelbunden översyn sköts av plåtfirma.       

 

<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster