Himlen runt hörnet 2007-05-11I det dimblå huset på Brattklevsvägen 17 är man nära himlen. Himlen hämtar ljuset långt ute till havs och för det med sig in över land. Text till mäklarfirman Eriksson & Döttrar.

 

Himlen runt hörnet
 
Nära himlen. I det dimblå huset på Brattklevsvägen 17 är man nära himlen. Himlen hämtar ljuset långt ute till havs och för det med sig in över land. Det är detta himmelska ljus som flödar in genom byggnadens burspråk. Här i Stare vänder sig husen åt det håll där solen går ner i havet.
Okey, kanske lite svettigt att skjuta barnvagnen den sista biten upp till huset – eller att leda cykeln efter jobbet – men det har man igen! Väl uppe finns ljus och luft, hur mycket man vill. Dessutom kan detta till synes otyglade villaområde med hus kors och tvärs bli riktigt spännande att promenera genom när trädgårdarna växt till sig. I sådana södersluttningar brukar både druvstockar och magnoliaträd trivas. 
Emelie föddes i början av januari 2004. Någon vecka senare började snickaren resa huset. Jeanette och Lars har utgått från en basritning från Kungshus som de sedan satt sin egen prägel på. Bland annat valde de att minska ner på fyllnaden bakom huset, så att de kunde ha hela fönster på sidorna i suterrängvåningen. Dottern Jennifer hade fyllt fyra när hennes lillasyster började kunna undersöka huset. Med de varma golven att lära sig krypa på och med lättstädade ytor, centraldammsugare samt en groventré för sandiga barnoveraller är huset som skräddarsytt för en småbarnsfamilj.
Doften av tång är heller inte långt borta. Från Starekilen kan man lägga kurs rakt ut mot Kosterfjorden. Är man inte båtfantast, kanske man i stället prövar kajak vid Lagunens camping, tio minuters gångväg hemifrån. Att tyst glida fram genom det smala Trälsund väcker lusten att utforska mer av vikarna, kilarna och stränderna i denna övärld. Vid Lagunen finns för övrigt både strand, lekplats och pub/restaurang.
Som boende på Stare har man de flesta landskapskaraktärer inom räckhåll. Följer man grusvägen österut mot Tjärndalen kommer man ganska snart till upplysta motionsspår. En blick på kartan visar också närhet till svamp- och bärskogar. Hovspår i gruset avslöjar dessutom att det är möjligt att hålla sig med häst här. I närområdet finns två stora stall. Från Tjärndalsvägen kan man gå över skogen till Strömstads centrum på en halvtimme och vidare gång- och cykelbanan tillbaka till Stare.
Efter en sådan runda sätter man sig gärna i burspråket med en kopp kaffe. Tittar ut på barnen som leker i grannens trädgård. Här vid gatans slut är det så gott som bilfritt. Här finns varken buller eller avgaser. Här finns endast himlen runt hörnet. 
 
KARIN ASKBERGER, 070401
frilansskribent
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster