Mera virvel! 2007-05-11Det finns dagar när man släpar på tyngder under fötterna. Krönika till VG-regionens nyhetsbrev om dans.

 

Några ord om dans. Till danskonsulenternas nyhetsbrev. 2000 tecken
 
 
Mera virvel
Jag är inte dansare. Jag är skribent. Att skriva ”några ord om dans” känns ovant. Det är inte mitt ämne. Därför sätter jag mig ner på kökssoffan och börjar känna efter. Har jag någon dans i mig? Jo. Kanske djupt inne bakom naveln någonstans, sitter en liten koreograf som jag borde bekanta mig med. 
 
Det finns dagar när man släpar på tyngder under fötterna. Då tankarna är låsta i en obehaglig rundgång. Jag är väl inte ensam om dom? Eller stunderna då allt släpper och man får en virvel under fötterna? Det är svårt att i ögonblicket se klart och förstå orsakerna. Men jag undrar: Har den lille koreografen bakom naveln med detta att göra? Det handlar ju om rörelseenergi. 
 
Rörelse är allt. Dansare, skribenter och stenhuggare, alla vill vi behärska uttryck som förmedlar rörelse och inte stillestånd. Tänk om min lille koreograf sitter där innanför naveln och försöker drar mig i tröjan varje gång mina verb börjar stampa på samma fläck? Eller när stavelserna dansar i otakt. 
 
Låt oss gå till grekerna. Jag var nyligen på en resa i Grekland för att studera ornamentik. I den antika arkitekturen är motivet framför andra spiralen. Spiralen, den snirklande serpentinen förekommer i en mängd varianter. En vanlig och enkel dekor är ”löpande hunden”, ett rytmiskt vågmönster av s-spiraler som ofta markerar en övergång eller avslutning på en fris. De mer kraftfulla uttrycken finner man i konsoler och kapitäl. Här virvlar spiralerna i stora fartiga voluter. De snurrar med en väldig rörelseenergi. 
 
Men inte alla. Bland högarna av marmorblock kunde jag också se spiraler som saknade den rörelsen. De låg där som avsomnade tecken. Varför? Det blir uppenbart när jag sitter här på soffan och tänker: Allt handlar om att hitta dansen i sina verktyg. Tänk att det ligger dekorerade stenar på de grekiska tempelområdena som än efter 2.400 år avger rörelseenergi! 
 
Snälla koreografen, dra i min tröja nästa gång jag tappar virveln.
 
KARIN ASKBERGER
www.askberger.se
<<< Tillbaka till rubrikerna

 

aktuellt Mitt livs historia reportage Skrivaretjänster